Червоні вина Greenwich
- Олексій Тарапака

- 5 трав. 2022 р.
- Читати 4 хв
Оновлено: 10 серп.
Червоні вина
Вино - напій, що отримується шляхом бродіння винограду.
Класифікація вин:
⁃ ігристі вина
⁃ тихі вина
У свою чергу тихі вина класифікують за кольором:
⁃ білі
⁃ рожеві
⁃ помаранчеві
⁃ червоні
Будова виноградної ягоди:

Виробництво червоних вин
1. Збір врожаю (ручний/машинний збір).
2. Сортування.
3. Гребневідділення та подрібнення.
4. Мацерація і ферментація (бродіння).
Мацерація - процес, під час якого шкірка контактує з виноградним соком (від декількох днів до декількох тижнів).
5. Пресування, відділення шкірки і кісточок від соку.
6. Витримка.
7. Фільтрація.
8. Бутилювання.
На відміну від білих і рожевих вин, в червоних винах є таніни, які з шкірки і гребенів потрапляють у виноградний сік.
Стилі червоних вин
⁃ повнотілі червоні вина
⁃ червоні вина середньої щільності
⁃ легкі червоні вина
За вмістом цукру
⁃ сухі
⁃ напівсухі
⁃ напівсолодкі
⁃ солодкі
Структура вина
⁃ кислотність
⁃ таніни
⁃ солодкість
⁃ рівень алкоголю
За кислотність і цукор відповідає - м'якоть ягоди і сік.
За таніни - шкірка, кісточки і гребінь.
У свою чергу таніни бувають:
⁃ «зелені» - відчуття незрілості ягід або самого вина. У смаку - різкі і незбалансовані
⁃ «шорсткі» - жорсткуваті і відчутні
⁃ «оксамитові» - досить м'які, але відчутні
⁃ «шовковисті» - зрілі і ідеально вбудовані в структуру вина
Категорії вина за регіонами
⁃ Старий світ
⁃ Новий світ
⁃ Старо-новий світ
Старий світ - Європа.
Італія, Франція, Іспанія, Німеччина, Австрія, Португалія, Греція, Угорщина.
Новий світ - країни, в епоху відкриття нових континентів.
Чилі, Австралія, Нова Зеландія, Америка, Аргентина, ПАР, Китай, Індія, Японія.
Старо-новий світ - Грузія, Вірменія, Молдова, Туреччина.
Країни «Нового світу» в більшості знаходяться в теплому/спекотному кліматі. За рахунок цього у білих вин менше кислотності, на відміну від Франції - більше. У червоних більш насичений смак і вміст таніну.
Міжнародні сорти винограду:
⁃ Каберне Совіньон
⁃ Каберне Фран
⁃ Мальбек
⁃ Мерло
⁃ Піно Нуар
Грузія
Особливість витримки до 1 року і в «квеврі» (глиняні глечики об'ємом від 500л до 2000л), з додаванням мезги.

Алазанська долина - напівсолодке
Сорт винограду - Сапераві
Міцність - 11%
Регіон - Кахеті
Для цього вина закладають виноградний сік без гребенів, а тільки розчавлені ягоди.
Сапераві - сухе
Сорт винограду - Сапераві
Міцність - 11%
Регіон - Кахеті
При виробництві Сапераві додають гребені від Ркацетелі.
Італія
Chianti Superiore DOCG - сухе
Сорт винограду - Санджовезе
Міцність 12,5%
Регіон - Тоскана
1. Classico - вино вироблено в найдавнішій частині зони, де раніше за всіх його винайшли.
2. Riserva - вино витримували довше, ніж зазвичай.
3. Superiore - вино, міцність вище, ніж зазвичай. Виноград збирають пізніше, за рахунок цього він досяг більш високої концентрації цукру, відповідно рівень алкоголю буде вище.
Італійська класифікація вин:
1. DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) - найвища категорія в класифікації італійських вин, що гарантує географічне походження і метод виробництва.
2. DOC (Denominazione di Origine Controllata) - контрольоване походження. Визначає сорти винограду, врожайність, розташування винограду і метод виробництва.
3. IGT (Indicazione Geografica Tipica) - певна область, сорти винограду, метод виробництва
4. VdT (Vino da Tavola) - столові вина
Montepulciano d’abruzzo DOC Organic wine - сухе
Сорт винограду - Монтепульчано
Міцність - 12,5%
Регіон - Тоскана
Органічне вино - при виробництві таких вин використовують компост (органічні відходи) як добриво, не застосовують пестициди і використовують астрологічний календар робіт.
Nero d’avola DOC - сухе
Сорт винограду - Неро Дяволо
Міцність - 13%
Регіон - Сицилія
Франція
Chateau de Chateauneuf AOC - сухе
Сорт винограду - купаж Мерло і Каберне Фран
Міцність - 13,5%
Регіон - Бордо
Купаж - змішування декількох сортів винограду.
Купаж Бордо - обов'язковими сортами бленду Бордо вважаються:
Каберне Совіньон в парі з Мерло.
Їх можуть доповнювати:
⁃ Каберне Фран
⁃ Пті Вердо
⁃ Мальбек
Замкові вина «Chateau» - еліта французького вина. Історичні виноробні маєтки, центром яких був старий замок. Всі етапи виробництва вина проводяться в межах одного господарства.
Вища категорія AOC (Appellation d'Origine Contrôlée) - контроль найменувань за походженням.
Вино, географічне походження якого, використовувані сорти винограду і метод виготовлення - строго визначені законом для даного апеласьєна (певна виноробна територія)
Іспанія
Roble Diapiro DO - сухе
Сорт винограду - Монастрель, Темпоанільє, Мерло
Міцність - 15%
Регіон - Валенсія
DO (Denominacion de Origen) - найменування за походженням. В іспанській системі означає контроль за географічним місцем розташування. Прирівнюється до французького AOC
Чилі
Merlo El Campo Reserva - сухе
Сорт винограду - Мерло
Міцність - 13%
Регіон - Центральна долина
Reserva - означає, що вино має особливі характеристики смаку і аромату. Міцність таких вин не нижче 12%
США
Cabernet Sauvignon - сухе
Сорт винограду - Каберне Совіньон
Міцність - 13%
Штат - Каліфорнія
Австралія
Shiraz - Cabernet - сухе
Сорт винограду - Шираз, Каберне Совіньон
Міцність - 13,5%
Регіон - Південно-Східна Австралія
Щільні червоні вина - Montepulciano d’abruzzo (Італія), Nero d’avola (Італія), Cabernet Sauvignon (США), Shiraz - Cabernet (Австралія), Roble Diapiro (Іспанія), Сапераві (Грузія).
Червоні вина середньої щільності - Chateau de Chateauneuf (Франція), Chianti (Італія), Merlo El Campo (Чилі), Алазанська Долина (Грузія).
Легкі червоні вина - Pinot Noir (Франція), Gamay (Гаме, Франція), Cinsault (Сенсо, Франція).
Еногастрономія -
поєднання вин і страв.
До щільних вин подаємо - барбекю, червоне м'ясо, стейки, страви з грибами, гострі страви.
Наприклад: свинячі ребра, стейки з яловичини, крила, ковбаски, хвіст, рулька.
До вин середньої щільності подаємо - смажене м'ясо, бургери, смажені овочі, птицю, пасти з м'ясом.
Наприклад: бургер, овочі гриль, курячий шашлик, курча, качка, куряча грудка, печінка.
До легких вин - страви з білого м'яса.
Подача червоного вина
Температура подачі червоного вина від 15 до 18 градусів. Є просте правило вибору температури сервірування вина, - чим краще вино, тим вища температура подачі (в межах діапазону).
Презентація вина
Пляшка представляється гостю, який замовив вино: демонструємо етикетку
⁃ назва вина
⁃ виробник
⁃ рік врожаю
⁃ колір і тип вина
Декантація і аерація
Декантація - відділення вина від осаду. Декантація, найчастіше, потрібна для витриманих вин, наприклад вина Бордо.

Аерація - збагачення вина киснем.
Молодим і невитриманим винам аерація дозволяє згладити «колючу» і шорстку структуру напою. Вино набуває більш стабільного і приємного смаку.
Декантувати і аерувати слід вина на основі потужних і танінових червоних сортів винограду:
⁃ Cabernet Sauvignon
⁃ Syrah (Shiraz)
⁃ Tempranillo
⁃ Malbec
⁃ Grenache
⁃ Mourvedre
⁃ Montepulciano
⁃ Sangiovese
⁃ Cabernet franc
Якщо вино «розкривається» в келиху і дає очікуваний аромат і смак, то аерація не потрібна.
Вино на основі сорту Pinot noir аерувати не варто. Це категорія «крихких вин».
Чим вища щільність і концентрація вина, тим сприятливіше на нього впливає аерація.
Аерувати вина можна за допомогою декантера або спеціального приладу.


Коментарі