top of page

Червоні вина Greenwich

Оновлено: 10 серп.

Червоні вина

Вино - напій, що отримується шляхом бродіння винограду.


Класифікація вин:

⁃ ігристі вина

⁃ тихі вина


У свою чергу тихі вина класифікують за кольором:

⁃ білі

⁃ рожеві

⁃ помаранчеві

⁃ червоні


Будова виноградної ягоди:


ree


Виробництво червоних вин


1. Збір врожаю (ручний/машинний збір).

2. Сортування.

3. Гребневідділення та подрібнення.

4. Мацерація і ферментація (бродіння).

Мацерація - процес, під час якого шкірка контактує з виноградним соком (від декількох днів до декількох тижнів).

5. Пресування, відділення шкірки і кісточок від соку.

6. Витримка.

7. Фільтрація.

8. Бутилювання.



На відміну від білих і рожевих вин, в червоних винах є таніни, які з шкірки і гребенів потрапляють у виноградний сік.



Стилі червоних вин

⁃ повнотілі червоні вина

⁃ червоні вина середньої щільності

⁃ легкі червоні вина



За вмістом цукру

⁃ сухі

⁃ напівсухі

⁃ напівсолодкі

⁃ солодкі


Структура вина

⁃ кислотність

⁃ таніни

⁃ солодкість

⁃ рівень алкоголю



За кислотність і цукор відповідає - м'якоть ягоди і сік.

За таніни - шкірка, кісточки і гребінь.



У свою чергу таніни бувають:

⁃ «зелені» - відчуття незрілості ягід або самого вина. У смаку - різкі і незбалансовані

⁃ «шорсткі» - жорсткуваті і відчутні

⁃ «оксамитові» - досить м'які, але відчутні

⁃ «шовковисті» - зрілі і ідеально вбудовані в структуру вина



Категорії вина за регіонами

⁃ Старий світ

⁃ Новий світ

⁃ Старо-новий світ


 Старий світ - Європа.

Італія, Франція, Іспанія, Німеччина, Австрія, Португалія, Греція, Угорщина.


Новий світ - країни, в епоху відкриття нових континентів.

Чилі, Австралія, Нова Зеландія, Америка, Аргентина, ПАР, Китай, Індія, Японія.


Старо-новий світ - Грузія, Вірменія, Молдова, Туреччина.


Країни «Нового світу» в більшості знаходяться в теплому/спекотному кліматі. За рахунок цього у білих вин менше кислотності, на відміну від Франції - більше. У червоних більш насичений смак і вміст таніну.



Міжнародні сорти винограду:

⁃ Каберне Совіньон

⁃ Каберне Фран

⁃ Мальбек

⁃ Мерло

⁃ Піно Нуар



Грузія

Особливість витримки до 1 року і в «квеврі» (глиняні глечики об'ємом від 500л до 2000л), з додаванням мезги.


ree


Алазанська долина - напівсолодке

Сорт винограду - Сапераві

Міцність - 11%

Регіон - Кахеті

Для цього вина закладають виноградний сік без гребенів, а тільки розчавлені ягоди.


Сапераві - сухе

Сорт винограду - Сапераві

Міцність - 11%

Регіон - Кахеті

При виробництві Сапераві додають гребені від Ркацетелі.



Італія

Chianti Superiore DOCG - сухе

Сорт винограду - Санджовезе

Міцність 12,5%

Регіон - Тоскана



1. Classico - вино вироблено в найдавнішій частині зони, де раніше за всіх його винайшли.


2. Riserva - вино витримували довше, ніж зазвичай.


3. Superiore - вино, міцність вище, ніж зазвичай. Виноград збирають пізніше, за рахунок цього він досяг більш високої концентрації цукру, відповідно рівень алкоголю буде вище.




Італійська класифікація вин:


1. DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) - найвища категорія в класифікації італійських вин, що гарантує географічне походження і метод виробництва.


2. DOC (Denominazione di Origine Controllata) - контрольоване походження. Визначає сорти винограду, врожайність, розташування винограду і метод виробництва.


3. IGT (Indicazione Geografica Tipica) - певна область, сорти винограду, метод виробництва


4. VdT (Vino da Tavola) - столові вина




Montepulciano d’abruzzo DOC Organic wine - сухе

Сорт винограду - Монтепульчано

Міцність - 12,5%

Регіон - Тоскана


Органічне вино - при виробництві таких вин використовують компост (органічні відходи) як добриво, не застосовують пестициди і використовують астрологічний календар робіт.




Nero d’avola DOC - сухе

Сорт винограду - Неро Дяволо

Міцність - 13%

Регіон - Сицилія



Франція


Chateau de Chateauneuf AOC - сухе

Сорт винограду - купаж Мерло і Каберне Фран

Міцність - 13,5%

Регіон - Бордо

Купаж - змішування декількох сортів винограду.

Купаж Бордо - обов'язковими сортами бленду Бордо вважаються:

Каберне Совіньон в парі з Мерло.

Їх можуть доповнювати:

⁃ Каберне Фран

⁃ Пті Вердо

⁃ Мальбек


Замкові вина «Chateau» - еліта французького вина. Історичні виноробні маєтки, центром яких був старий замок. Всі етапи виробництва вина проводяться в межах одного господарства.



Вища категорія AOC (Appellation d'Origine Contrôlée) - контроль найменувань за походженням.


Вино, географічне походження якого, використовувані сорти винограду і метод виготовлення - строго визначені законом для даного апеласьєна (певна виноробна територія)



Іспанія

Roble Diapiro DO - сухе

Сорт винограду - Монастрель, Темпоанільє, Мерло

Міцність - 15%

Регіон - Валенсія


DO (Denominacion de Origen) - найменування за походженням. В іспанській системі означає контроль за географічним місцем розташування. Прирівнюється до французького AOC



Чилі

Merlo El Campo Reserva - сухе

Сорт винограду - Мерло

Міцність - 13%

Регіон - Центральна долина


Reserva - означає, що вино має особливі характеристики смаку і аромату. Міцність таких вин не нижче 12%






США

Cabernet Sauvignon - сухе

Сорт винограду - Каберне Совіньон

Міцність - 13%

Штат - Каліфорнія



Австралія

Shiraz - Cabernet - сухе

Сорт винограду - Шираз, Каберне Совіньон

Міцність - 13,5%

Регіон - Південно-Східна Австралія



Щільні червоні вина - Montepulciano d’abruzzo (Італія), Nero d’avola (Італія), Cabernet Sauvignon (США), Shiraz - Cabernet (Австралія), Roble Diapiro (Іспанія), Сапераві (Грузія).



Червоні вина середньої щільності - Chateau de Chateauneuf (Франція), Chianti (Італія), Merlo El Campo (Чилі), Алазанська Долина (Грузія).



Легкі червоні вина - Pinot Noir (Франція), Gamay (Гаме, Франція), Cinsault (Сенсо, Франція).




Еногастрономія -

поєднання вин і страв.



До щільних вин подаємо - барбекю, червоне м'ясо, стейки, страви з грибами, гострі страви.


Наприклад: свинячі ребра, стейки з яловичини, крила, ковбаски, хвіст, рулька.



До вин середньої щільності подаємо - смажене м'ясо, бургери, смажені овочі, птицю, пасти з м'ясом.


Наприклад: бургер, овочі гриль, курячий шашлик, курча, качка, куряча грудка, печінка.



До легких вин - страви з білого м'яса.



Подача червоного вина


Температура подачі червоного вина від 15 до 18 градусів. Є просте правило вибору температури сервірування вина, - чим краще вино, тим вища температура подачі (в межах діапазону).


Презентація вина


Пляшка представляється гостю, який замовив вино: демонструємо етикетку


⁃ назва вина

⁃ виробник

⁃ рік врожаю

⁃ колір і тип вина


Декантація і аерація


Декантація - відділення вина від осаду. Декантація, найчастіше, потрібна для витриманих вин, наприклад вина Бордо.

ree


Аерація - збагачення вина киснем.




Молодим і невитриманим винам аерація дозволяє згладити «колючу» і шорстку структуру напою. Вино набуває більш стабільного і приємного смаку.


Декантувати і аерувати слід вина на основі потужних і танінових червоних сортів винограду:


⁃ Cabernet Sauvignon


⁃ Syrah (Shiraz)


⁃ Tempranillo


⁃ Malbec


⁃ Grenache


⁃ Mourvedre


⁃ Montepulciano


⁃ Sangiovese


⁃ Cabernet franc




Якщо вино «розкривається» в келиху і дає очікуваний аромат і смак, то аерація не потрібна.


Вино на основі сорту Pinot noir аерувати не варто. Це категорія «крихких вин».


Чим вища щільність і концентрація вина, тим сприятливіше на нього впливає аерація.


Аерувати вина можна за допомогою декантера або спеціального приладу.

ree

 
 
 

Останні пости

Дивитися всі
Правила обслуговування гостей

Крок обслуговування гостей Положення про обслуговування гостей містить загальний опис документа. Визначає загальні правила роботи,...

 
 
 
Мистецтво подачі вина

Мистецтво подачі вина включає безліч правил і нюансів. Гості, замовляючи вино, зазвичай високо цінують професійне обслуговування....

 
 
 
Чек-лист Літній Майданчик

Официант Утро Летняя Площадка Вынести мягкую часть и стулья. Разложить ровно подушки и сидушки, проверить застежки, почистить щеткой....

 
 
 

Коментарі


bottom of page